Història del Club

Secció d'Escacs de La Unió Santcugatenca

L'any 1929, al local social de la Societat Coral La Unió Santcugatenca de l'Avinguda Josep Anselm Clavé, acabat d'inaugurar, un grup de socis decideixen crear la Secció d'Escacs. D'aquesta manera, La Unió Santcugatenca es converteix en la primera promotora dels escacs a Sant Cugat, i el 1929 organitza el primer campionat local a la vila.

La Secció d'Escacs promou activament la pràctica d'aquest joc a Sant Cugat, organitzant campionats locals i participant en competicions comarcals. En esclatar la guerra espanyola, l'any 1936 es veu obligada a suspendre les seves activitats.

El 1950 restableix les activitats, però quatre anys més tard torna a suspendre-les degut a l'èxode dels seus membres cap a l'associació Club Ajedrez Sant Cugat que s'acabava de crear.

Club Ajedrez Sant Cugat

Cap a l'any 1950 els Srs. Duch, Camí, Guasch, Magnara i Cusó decideixen fundar una entitat dedicada exclusivament a la pràctica dels escacs. Aquesta entitat s'ubica al desaparegut Bar Balaguer del carrer Valldoreix. En aquesta etapa, el nou club opta per federar-se i, malgrat el petit nombre de socis, es va poder adquirir el material més imprescindible per participar a les competicions oficials.

Cada any se celebra un campionat social. El club va creixent i el local ja no reuneix les condicions adequades per al desenvolupament de les activitats. Als voltants de l'any 1956, amb el Sr. Duch com a president, es decideix el trasllat al Casal Parroquial, situat al carrer Santiago Rusiñol, fent xamfrà amb la carretera de Barcelona (Quatre Cantons), on es va estar fins a principis dels anys seixanta. Enderrocat el Casal Parroquial en el decurs de la dècada dels 1960, el club passa per diverses seus.

Entre els anys 1987 i 1997 se celebren deu edicions del Torneig Obert Internacional d'Escacs de Setmana Santa, i en alguna edició s'arriba a la notable xifra de 140 participants, entre jugadors locals, nacionals i internacionals. És també destacable l'organització de dues edicions del Torneig Obert de Tardor, el darrer l'any 1993. Per a aquest tipus d'esdeveniments, des de l'any 1954 en algunes ocasions el Club Ajedrez Sant Cugat utilitza els locals de La Unió Santcugatenca.

II Torneig Obert de Tardor. Any 1993

Club d'Escacs Sant Cugat

L'any 1990, el Club Ajedrez Sant Cugat s'acaba integrant a La Unió Santcugatenca de ple dret amb el nom Club d'Escacs Sant Cugat de La Unió Santcugatenca. El 12 de febrer de 1991 s'inaugura el nou local de la Secció, situat a la planta superior de la seu de la societat. Fins a l'any 1999 la Secció d'Escacs desenvolupa les seves activitats exitosament. Són destacables les participacions en els Campionats de Catalunya els anys 1991, 1995 i 1996.

L'any 1999, arran de les desavinences entre la Secció d'Escacs i la junta rectora de La Unió, es produeix la sortida dels millors jugadors. Part d'aquests jugadors es retroben l'any 2002 i funden el Club d'Escacs Mirasol. Des d'aleshores, el Club d'Escacs Sant Cugat desenvolupa les seves activitats al Casal Cultural de Mirasol.

El 2017, el Club d'Escacs Sant Cugat aconsegueix l'ascens a Divisió d'Honor, màxima categoria dels escacs catalans.